Lästips från Läsdelegationen

Lästips från Läsdelegationen

Behöver du tips på vad du kan läsa med dina eller andras barn? Undrar du hur du kan prata om läsning med barn och unga? På denna sida hittar du information och länkar om hur olika aktörer arbetar med läsning och tips på vad du kan läsa med barn och unga, och tips på vad unga kan läsa själva.

Läsning med barn 0-3 år

Bokstart är ett läsfrämjande arbete som Kulturrådet driver tillsammans med bibliotek och barnavårdscentraler (BVC). Syftet är att få fler vuxna att läsa med små barn, eftersom det utvecklar barnens språk och kan bidra till att barn lättare lär sig läsa.

Lästips för barn och unga

Det finns massor litteratur för barn och unga. Många frågar sig vad man ska läsa för eller med barn i olika åldrar – och vad unga själva kan läsa.

En rekommendation är att gå till närmsta bibliotek och prata med barn- och ungdomsbibliotekarierna där. De har djup kunskap om böcker för barn och unga. Var närmsta bibliotek ligger hittar du via denna karta.

Kulturrådet ger varje år ut ett urval av de bästa barn- och ungdomsböckerna utgivna under det senaste året. Här hittar du information om vilka de är.

Svenska barnboksinstitutet berättar om sin verksamhet och tipsar om läsning på sitt instagram-konto @svenskabarnboksinstitutet

Läsambassadören – en fena på att prata om läsning

En som är expert på hur man kan prata med barn om läsning är Läsambassadören Ann-Marie Körling (ny Läsambassadör tillträder i slutet av september). Du kan läsa om hennes boksamtal och arbete på bloggen Läsambassadören.

Titta på intervjun som Lärarnas tidning gjorde med Ann-Marie Körling där hon berättar om och visar hur boksamtal kan gå till.

Vill du tipsa oss?

Vet du fler aktörer som tipsar om Läsning för barn och unga? Mejla helene.larsson@regeringskansliet.se.