Aktuellt

Aktuellt

22 januari Stockholm

Samordnarens slutredovisning skickades till tryck i dag. Den 1 februari på morgonen ska den lämnas till Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Därmed avslutas Martin Valfridssons arbete.

7 december, Socialdepartementet Stockholm

image1 (2)

Cires Caldararu, (tv) högsta ledare för cirka 500 romska familjer i staden Iasi i nordöstra Rumänien, begärde ett möte med samordnaren för att tala om boendesituationen för hans grupp i Stockholm. Han uppskattar att ungefär 200 personer från hans grupp är här och tigger.

På bilden bl.a. också tolk och utredningssekreterare Franceska Leichert (th om Martin Valfridsson)

image2

Caldararu ville också informera sig om möjligheterna att få expertis och kunskapsstöd från Sverige kopplat till ett försörjningsprojekt som han hoppas ska hjälpa flera medlemmar i hans grupp att kunna stanna hemma i Rumänien och jobba.

4 december, Stockholm

image1

Anna Mattsson, utredningssekreterare hos samordnaren, medverkade i ett panelsamtal på den årliga konferensen för den nationella Överenskommelsen för samverkan mellan regeringen, Sveriges kommuner och landsting, samt idéburna organisationer inom det sociala området.

Frågan var om den nationella överenskommelsen kan ha en roll i att stimulera samverkan mellan kommuner och idéburen sektor när det gäller utsatta EU-medborgare. I panelen ovan medverkade också Victoria Engman Broadley, Stockholms stadsmission och Malin Svanberg, Sveriges kommuner och landsting.

4 december, Stockholm

Expressen granskning om varifrån tiggarna kommer pågår denna vecka. På fredagen medverkar Martin Valfridsson i en livesändning på Expressens tv. Se mer här: http://www.expressen.se/nyheter/longread/darfor-kommer-tiggarna/sv/tv/live-dag-6/ (Valfridssons medverkan från ca 39 min in)

26 november, Malmö

Martin Valfridsson och Nina Solomin besökte Malmö för ett möte med kommunalråd Carina Nilsson och förvaltningsdirektör Annelie Larsson.

Tidigare i höst avhystes lägret Sorgenfri i Malmö och mötet handlade om situationen för de utsatta EU-medborgarna i staden. Efter det har 40 personer att acceptera erbjudandet om betald hemresa. En del har rest till andra städer och ett antal har suttit utanför stadshuset för att protestera mot avhysningen. Nyligen öppnade ett nytt härbärge med 40 platser i staden.

I Expressens granskning som inleddes första veckan i december, av de utsatta EU-medborgarna som tigger, handlar ett reportage om vad som hänt sedan lägret avhystes: http://www.expressen.se/nyheter/longread/darfor-kommer-tiggarna/sv/lagret-i-sorgenfri–odetomten-som-blev-sveriges-storsta-slum

26 november, Lund

På eftermiddagen reste samordnaren vidare till Lund för att delta i ett nätverksmöte med flera skånska kommuner med utsatta EU-medborgare som tigger.  Efter Martin Valfridssons dragning av sina iakttagelser och slutsatser inför slutredovisningen som kommer 1 februari, berättade varje kommun om hur gruppen utsatta EU-medborgare etablerat sig.

I Helsingborg har man prövat anvisad plats, dvs upprättat en camping enbart för utsatta EU-medborgare. Denna ska drivas fram till årsskiftet.

I mindre kommuner finns det ofta en eller ett par tiggare utanför affärer, men ofta sover dessa inte i kommunen, utan pendlar in från en större ort.

Kommunrepresentanterna efterlyste en ordnad informationsspridning sedan samordnarens slutrapport väl släppts. En del uttryckte en vilsenhet inför vilket tolkningsföreträde som gäller – hur ska mänskliga rättigheter respektive kommunens begränsningar genom lag att tolkas? Valfridssons slutrapport kommer att vara tydlig på en rad avgörande punkter kring vad kommuner kan och bör göra för gruppen utsatta EU-medborgare.

17 november, Stockholm

Insamlingsprojektet ”Hjälp människor som tigger” är ett samarbete mellan Stockholms Handelskammare, City i samverkan och tre hjälporganisationer med verksamhet i Rumänien: Hjärta till hjärta, Hoppets stjärna och Erikshjälpen. På hemsidan www.hjalpmanniskorsomtigger.se kan den som inte tror på att lägga pengar i tiggarmuggen i stället köpa ett läderarmband och  en pin för att visa sitt stöd och engagemang för gruppen. Pengarna går till biståndsprojekt riktade mot gruppen i Rumänien.

IMG_0179

Under releasen i centrala Stockholm i dag talade Martin Valfridsson bla om vikten av att stötta utsatta EU-medborgare på ett sätt som också leder till förändring på sikt. På bilden ett panelsamtal med moderator Irene Beertema Strömmer (längs till v), Martin Valfridsson Nationell samordnare, Per Eriksson vd City i samverkan, Lennart Eriksson Hoppets stjärna, Peter Toftgård Erikshjälpen och Rickard Klerfors Hjärta till hjärta.

12 november 2015, Stockholm

Konferensen Hållbar kommun, ordnad av tidningen Miljöaktuellt, rymde en panel där Nationella samordnaren deltog. Ämnet? Utsatta EU-medborgare och kommuners agerande.

IMG_01651

Förutom Martin Valfridsson deltog i samtalet Anders Almgren (S), ordförande i kommunstyrelsen i Lund och Johanna Westeson från organisationen Civil Right Defenders.

30 oktober 2015

I Nationella samordnarens uppdrag ligger också bland annat att kartlägga hur situationen för utsatta EU-medborgare ser ut andra EU-länder. Tillsammans med SKL har vi beställt följande rapport av Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet. Den jämför åtta europeiska städers policies i relation till utsatta EU-medborgare som försörjer sig i gatumiljön. Sammanfattning ligger som ett separat dokument. Se länkar nedan.

28 oktober
Helsingborg

Samordnaren utsatta träffade de boende på en campingplats några kilometer utanför stan och hade även möten med politiker och tjänstemän i Helsingborg stad.

eu

22 oktober, Stockholm

s201501

Filadelfiakyrkan, två samordnare samtalar. Martin Valfridsson och samordnaren mot våldsbejakande extremism Mona Sahlin berättade för en publik av präster och diakoner om sina respektive uppdrag.

 14 september

Fler bilder från konferensen för utsatta EU-medborgare och samverkan mellan svenska idéburna organisationer som arbetar i Bulgarien och Rumänien.

Åsa_nalen       Nalen2
På bilden: Åsa Regnér och Martin Valfridsson håller sina inledningsanföranden.

 

Panel_nalen

Förmiddagens panel med Annika Sundén, Sida, Stefan Olsson, EU-kommissionen, Ann Wedin, Röda korset, Marianne Sandqvist SAM-hjälp och Rickard Klerfors, Hjärta till hjärta och moderatorn Nina Solomin.

11 september

image1

Nalen i Stockholm: Pressträff kl 8.30 med Rumäniens vice minister vid ministeriet för EU-fonder Ciprian Necula, Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regner och Martin Valfridsson.

image2

Martin Valfridsson leder samtal med 9 idéburna organisationer i konferensens framtidspanel.

 11 september

På morgonen den 11 september hade Martin Valfridsson och Åsa Regnér en debattartikeln i DN: ”Skänk till organisationer på plats i hemländerna”

I den understryker de vikten av att stötta utsatta så att det blir långsiktig förändring – skänk gärna pengar till utsatta grupper, skriver de, och tänk samtidigt igenom var slanten gör bäst nytta. Idéburna organisationer som sysslat med fattigdomsbekämpning under många år kan stötta utsatta i Rumänien och Bulgarien på ett uthålligt och varaktigt vis.

3 September

Nästa vecka har vi vår konferens om samverkan mellan idéburna organisationer som arbetar med utsatta EU-medborgare i Bulgarien och Rumänien.

Så här ser programmet ut:

28 augusti Skara

Kommunen anordnar ett seminarium om utsatta EU-medborgare. Tretton kommuner från Skaraborg för dialog med Martin Valfridsson, Rickard Klerfors från Hjärta till hjärta och Ove Ledin och Mia Hemmestad från Sveriges Kommuner och Landsting.

IMG_0917

21 augusti

Intresset för vår konferens om idéburna organisationers arbete med utsatta EU-medborgare i Rumänien och Bulgarien har varit stort – lokalen har fått bokas om till en större. SVT har visat intresse för att direktsända, så fler kommer förmodligen att ha möjlighet att ta del av innehållet.

I fredags morse hade Samordnaren möte med Barn-, Äldre-, och Jämställdhetsministern Åsa Regnér. De har delat värdskap för konferensen.

IMG_01331 (2)

På bilden: Värdarna för konferensen om utsatta EU-medborgare 11/9

Bland talarna finns bland annat rumänske statssekreteraren Ciprian Necula, vid ministeriet för EU-fonder. Necula har tidigare arbetat med organisationer inriktade på romers rättigheter, och ska tala om Rumäniens strategi för romsk inkludering.

SIDAS chefsekonom Annika Sundén talar om fattigdomsbekämpning och hur man långsiktigt stöttar en utsatt grupp.

Medverkar i samtal gör också Stefan Olsson som är enhetschef vid EU-kommissionen och arbetat med diskrimineringsfrågor och fattigdomsfrågor, liksom Rickard Klerfors från organisationen Hjärta till hjärta som bott och arbetat med utsatta i Rumänien i många år. Under eftermiddagen har vi en framtidspanel med ett stort antal medverkande från idéburna organisationer. Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström medverkar i den, liksom Johan Lilja från Läkarmissionen, Jakob Sundmark från Svenska kyrkan, Rädda barnen, SOS Barnbyar, med fler.

18 augusti Söderhamn

Den 18 augusti besökte Martin Valfridsson Söderhamns kommun och Moheds camping . Kommunen och campingen har i flera år haft många EU-medborgare från Bulgarien som försörjt sig genom att plocka bär. Nu  försörjer de sig också  genom att tigga  i Söderhamn och i närliggande kommuner. På bilderna tillsammas med bl.a kommunalrådet Sven-Erik Lindestam, ordförande i nämnden för kultur och samhällsservice Stig Nordgren,  Integrationssamordnare Karin Olsson samt ägaren till Moheds camping, Alf Kanon.

IMG_7874 (2)

IMG_26931 (2)

17 augusti

Nya numret av Socialmedicinsk tidskrift har ”Den nya utsattheten – om EU-migranter och tiggeri” som tema. Ett stort antal skribenter medverkar med intressanta texter kring situationen för utsatta EU-medborgare i Sverige och fenomenet tiggeri.  Även Martin Valfridsson har bidragit, med texten ”Ett möjligt uppdrag”.

Läs mer här: Den nya utsattheten – om EU-migranter och tiggeri

covernr32015

2 juli Almedalen

Under Almedalsveckan medverkade Martin Valfridsson i ett antal seminarier om utsatta EU-medborgare. Här är Martin tillsammans med Ärkebiskop Antje Jackelén, på den lunch som statsrådet Åsa Regner arrangerade för att diskutera frågan.

IMG_11361 (2)

17 juni

Nu är inbjudan klar till vår konferens som äger rum den 11 september. Eftersom antalet platser är begränsat kan endast den som fått en inbjudan anmäla sig, eller överlåta sin plats på någon annan. Ur pressmeddelandet:

Regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, bjuder in till konferens den 11 september. Syftet är att främja samverkan mellan svenska idéburna organisationer som arbetar med utsatta grupper i Bulgarien och Rumänien. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér inleder dagen.

Frågor som kommer att diskuteras under konferensen är bland annat: Hur kan svenska organisationer samverka? Hur används EU-fonderna för romsk social integration? Hur skapas långsiktig förbättring för utsatta inom EU – utmaningar och möjligheter?

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér inleder konferensen och Martin Valfridsson, nationell samordnaren för utsatta EU-medborgare, ger en lägesbeskrivning av sitt arbete.

Detaljerat program med paneldeltagare och övriga talare kommer i augusti.

12 juni

Enligt direktiven ska Nationella Samordnaren för utsatta EU-medborgare samverka med Kommissionen mot Antiziganism, och Martin Valfridsson har kontinuerligt kontakter och informationsutbyte med dess ordförande Thomas Hammarberg. Här berättar MV om sitt samordnar-uppdrag på ett möte för alla kommissionens ledamöter. Soraya Post lyfte bland annat genusperspektivet och erbjöd sig att komma med input i den frågan.

IMG_01121

Från vänster: Thomas Hammarberg, Heidi Pikkarainen kommissionens huvudsekreterare, och Martin Valfridsson.

Senare samma dag följdes Martin av ett team från NRK, norsk tv, som ville göra intervjun på gående fot. De gör en dokumentär om hur olika norska kommuner hanterar utsatta EU-medborgare som tigger på gatorna.

IMG_0113

Pratar och promenerar längs Strandvägen.

Dagen avslutades med möte hos Stockholms Socialtjänsts uppsökande team för utsatta EU-medborgare  som rapporterade om sitt arbete senaste tiden och hur de ser på sommaren.

11 juni

Stabsmöten flyttades från socialdepartementet, ut i morgonsolen.

IMG_0106 (2)

På bilden: Anna Mattsson, Franceska Leichert och Martin Valfridsson.

IMG_01071

En stor del av Martin Valfridssons tid går till kontakter med media. På bilden live-chattar han med Sydvenska Dagbladets och Helsingborgs Dagblads läsare. Chatten ingick i en satsning som Sydsvenskans kulturredaktion hade i söndags om utsatta EU-medborgare. Tidigare under dagen, närmare bestämt klockan 7.18, var han med i P1morgon. Sveriges Radio och samtalade om våld mot utsatta EU-medborgare.

1-5 juni

Martin Valfridsson och utredningssekreterare Nina Solomin var i Bulgarien 1-3 juni, för att bilda sig en uppfattning om vad de bulgarer som tigger på våra gator har för situation i hemlandet. De träffade bland flera andra Deputy Minister of Labor and Social Policy Lazar Lazarov, och företrädare för UNICEF, Röda Korset, Center for Study of Democracy och Open Society Institute. Under resan besökte de också det stora slumområdet Fakulteta i huvudstaden Sofia, med ca 50 000 romska invånare.

3 juni

På kvällen fortsatte Martin Valfridsson till Rumänien för att vara med då Barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér skrev under samarbetsavtal med Rumänien kring frågor som rör barn, jämställdhet och välfärd. Syftet med avtalet är genom bland annat kunskaps- och erfarenhetsutbyte förbättra situationen för utsatta människor i båda länderna. Dagen före undertecknandet gjorde han tillsammans med Åsa Regnér fältbesök till utsatta områden några timmar utanför huvudstaden Bukrest.

IMG_00061

Från höger: Svenska delegationen i Rumänien: Martin Valfridsson, Per-Anders Sunesson, Anneli Lindahl-Kenny, Åsa Regnér, Pernilla Baralt, Joanna Andreasson, Alexander Peyre Dutrey, Niclas Jacobson.

IMG_0308

Martin Valfridsson reste med Åsa Regnér under två dagar i Rumänien.