Personuppgifter

Information om hur Adoptionskommissionen behandlar personuppgifter

Adoptionskommissionen (S 2021:8) är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter och ansvarar för att behandlingen sker i enlighet med gällande lagstiftning.

Personuppgifter är all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en levande person. Exempel på vanliga personuppgifter är namn, adress, personnummer och e-postadress. Med behandling av personuppgifter menas all hantering som görs med personuppgifter, oavsett om det sker elektroniskt eller inte. Det kan till exempel vara att samla in, registrera, lagra eller skriva ut uppgifterna.

De lagliga grunderna för behandling av personuppgifter

För att behandla personuppgifter måste det finnas stöd i gällande dataskyddsreglering, en så kallad rättslig grund. Alla uppgifter som riksdagen eller regeringen gett i uppdrag åt statliga myndigheter att utföra är av allmänt intresse. Den rättsliga grunden för kommissionens personuppgiftsbehandling är att behandlingen är nödvändig för att utföra en uppgift av allmänt intresse. Den rättsliga grunden för kommissionens behandling av känsliga personuppgifter är att behandlingen är nödvändig av hänsyn till ett viktigt allmänt intresse.

Så här behandlas personuppgifter hos Adoptionskommissionen

Vid anmälningar till evenemang

När Adoptionskommissionen är arrangör till ett evenemang hanterar vi personuppgifter för att kunna administrera anmälan. Den rättsliga grunden för behandlingen är allmänt intresse. Vid behandling av känsliga personuppgifter, t.ex. uppgift om etniskt ursprung, sker behandlingen med stöd av den rättsliga grunden viktigt allmänt intresse.

Vid korrespondens med enskilda

När du kontaktar Adoptionskommissionen, till exempel via telefon, brev eller e-post, behandlar vi de uppgifter du lämnar för att kunna ge dig den hjälp du efterfrågar. Den rättsliga grunden för behandlingen är uppgift av allmänt intresse. Om du lämnar känsliga personuppgifter sker behandlingen med stöd av den rättsliga grunden viktigt allmänt intresse.

Intervjuer

För att fullgöra Adoptionskommissionens uppdrag intervjuar vi enskilda personer. Personuppgifter som behandlas kan vara namn, men även vid anonyma berättelser kan uppgifter komma att knytas till en fysisk person och genom det bli en personuppgift. Den rättsliga grunden för behandlingen är allmänt intresse. Om det är fråga om känsliga personuppgifter, t.ex. uppgift om hälsa eller etniskt ursprung sker behandlingen med stöd av den rättsliga grunden viktigt allmänt intresse.

Samverkan

Adoptionskommissionen samverkar med referens- och expertgrupper samt anlitar uppdragstagare. För detta behandlar vi namn, kontaktuppgifter, samt övriga uppgifter som lämnas inom ramen för samverkan. Behandlingen av uppgifterna bygger på den rättsliga grunden allmänt intresse.

Hur länge sparar vi dina personuppgifter?

Adoptionskommissionen är en statlig myndighet och enligt arkivlagstiftningen är utgångspunkten att myndigheten ska bevara allmänna handlingar. Vissa allmänna handlingar får gallras med stöd av gällande gallringsregler och beslut, till exempel handlingar av ringa betydelse eller tillfällig karaktär. Personuppgifter som inte ingår i en allmän handling sparas endast så länge de är nödvändiga för de ändamål som de behandlas för.

Vem kan se dina personuppgifter?

Adoptionskommissionens medarbetare tar del av de personuppgifter som de behöver för att utföra sina arbetsuppgifter. Adoptionskommissionen är en statlig myndighet. Meddelande som skickas till oss blir allmänna handlingar och kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen.

Dina rättigheter som registrerad

Du har rätt att få information om vilka personuppgifter som Adoptionskommissionen behandlar om dig, ett så kallat registerutdrag. Kontakta oss skriftligen (brev eller e-post) samt ange ditt namn, personnummer, postadress, telefonnummer och e-postadress (som använts i kommunikation med kommissionen). Utdraget sänds till din folkbokföringsadress.

Du kan begära att få felaktiga uppgifter rättade. I vissa fall måste Adoptionskommissionen behålla den tidigare uppgiften eftersom vi som huvudregel inte får ändra i allmänna handlingar.

Du kan i vissa fall få dina personuppgifter raderade. Personuppgifter som behövs för att Adoptionskommissionen ska kunna fullgöra sitt uppdrag eller som finns i en allmän handling kan som huvudregel inte raderas.

Om du är missnöjd med hur Adoptionskommissionen behandlar dina personuppgifter har du rätt att lämna ett klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten.